Inainte de toate, reteta, cu mici modificari, am luat-o de aici.
De ce avem nevoie (in afara de nelipsitul vas roman; musacaua se poate face evident si in alte vase, dar aici facem „test drive” doar pt vasul roman):
1. 1 kg de carne tocata (sau 1,2 kg*). eu am folosit 50% carne de vita si 50% carne de porc (aveau acelasi pret la magazin si n-am putut sa ma decid doar pt. una 😛 )
2. 2 kg de cartofi (sau 2,3 kg*)
3. 2 cepe mari (sau imense :P)
4. 2-3 oua
5. 1 morcov mediocru 🙂
6. ulei
7. condimente
8. bulion / suc de rosii
9. putin cascaval ras si smantana
* in functie de cat de mare e vasul
Pregatiri: se taie ceapa marunt (cu cutitul si nu cu tocatorul electric…ca scoateti toata zeama din ea); morcovul se da prin razatoare (cat mai mic). Cartofii se taie rondele.
2. Se caleste ceapa in putin ulei. Cand da primele semne de rumeneala se adauga carnea. Initial e bine sa fie pus un capac – in felul asta carnea va lasa zeama mai repede. Dupa 5-10 minute se ia capacul si se mai lasa pe foc pana scade acea zeama (din cand in cand se amesteca cu o paleta de lemn) (in total vreo 20-30 de minute).
3. Se pune amestecul de carne si ceapa calita intr-un bol (rosu, de plastic). se amesteca cu condimente (eu n-am avut multe: piper, boia iute, niste iarba uscata), verdeata, morcov si cu cele 2-3 oua (de preferat sa fie ori 2, ori 3).
4. Revenim la cartofii taiati pe care ii prajim putin pe o parte si pe alta. Nu e o etapa obligatorie, dar daca ii rumenim putin musacaua va avea un gust mai bun. Cartofii pot fi si fierti sau chiar cruzi – dar in acest caz va trebui sa tinem vasul la cuptor ceva mai mult.
5. Se aseaza ingredientele in vas:
mai intai un strat de cartofi, apoi unul de carne
apoi din nou unul de cartofi; carne din nou si iar cartofi (eu la ultimul strat am ramas fara cartofi prajiti – pt ca am mai mancat din ei in timp ce ii asezam 😉 – asa ca veti recunoaste dupa culoare si cartofi cruzi).
Ultimul strat: sosul de rosii (care va sa zica o canita de bulion cu apa – in cazul de fata).
6. Se lasa la cuptor mai intai cu capacul pus (mai ales daca se pun cartofii cruzi). Apoi la sfarsit se lasa fara capac. Cu 5 minute iniante de a scoate vasul de la cuptor se pune cascaval ras pe deasupra. In total a stat la cuptor ceva peste o ora.
Se serveste cu putina smantana! Merge si cu bere si cu vin! Pofta buna!
Arata bestial!!!
Bucatari mai sunt baietii in ziua de azi!
S-a intors lumea cu susul in jos!!!
Cam multa prajeala, domnule bucatar 😛
Arata foarte bine ! As putea spune ca arata la fel de bine ca cea pe care o facea bunica-mea, cu mentiunea ca ea o facea la un cuptor vechi, pe butelie…
Foarte bine arata ! Daca scrii si cu ce vin ar merge toata stima:)) .
mi-e pofta 😦
ti-o fi tie pofta…dar s-a terminat de mult…:)
te trec pe lista pentru data viitoare? 😛
Mama ce bine arata!!!! Yummy!
Cred ca iti arde cuptorul in spate…incearca sa intorci vasul dupa un timp
Salut…nu arde 🙂 e o parte mai inchisa la culoare pentru ca la ultimul strat am ramas fara cartofi prajiti…si am pus jumate prajiti (parte amia inchisa) si jumate cruzi (partea mai deschisa) 😉
Cat de bine arata! O sa fac si eu sigur!
Esti cam mistocar.vasu il pui intr-un vas cu apa la cuptor?