Sărmăluţe în foi de viţă

Posted: 02 / 11 / 09 by razvioana in The Gutz, VasRoman
Etichete:, , , , , , , , ,

pofta mare

Ingrediente:

1. 1kg carne tocata (2/3 carne porc; 1/3 carne vita)
2. 200g orez
3. 2 morcovi medii
4. 2 cepe
5. 3 rosii
6. 1 ardei iute
7. 2 ardei grasi rosii
8. 1 l bors acru
9. 60 foi de vita
10. 2 oua
11. 200g kaiser afumat
12. verdeata: marar si patrunjel
13. 1/2 telina
14. 1/2 varza dulce
15. Condimente: sare, piper, foi dafin, ienibahar;

ingrediente

Ceapa se taie cubulete; morcovul si telina se dau pe razatoarea mica; rosiile se curata de coaja si se taie cubulete; ardeii grasi si ardeiul iute se taie cat mai marunt; verdeata se toaca;

ingrediente 2

Se caleste ceapa cu 2-3 linguri ulei intr’o cratita pana devine usor aurie. Se inabusa cu un paharel (DE tuica! nu CU tuica :D) cu apa.

ceapa calita

Se adauga morcovul, telina si orezul si se mai lasa pe foc inca 10-15 minute.

ceapa morcov telina orez

Lasam compozitia sa se raceasca dupa care adaugam carnea, verdeata si ouale. Daca compozitia este prea fierbinte in momentul in care adaugam ouale riscam sa facem omleta si nu sarmale. Amestecam bine compozitia. Se condimenteaza dupa gust. Desi am gasit in unele locuri recomandarea de a nu adauga sare in compozitie, noi nu v’am recomanda asta deoarece majoritatea ingredientelor care formeaza compozitia sunt dulci.

plus oua

Oparim bine frunzele de vita de vie si… acum vine cea mai frumoasa parte a gatitului de sarmalute: impachetarea. Nu am putea sa va explicam aici tehnica insa suntem convinsi ca dupa vreo zece incercari o sa inceapa sa va iasa.

Se aseaza pe fundul vasului roman un strat de varza calita si deasupra lui sarmatulete. Printre ele  se aseaza frunzele de dafin si feliile de kaiser afumat. Noi am asezat sarmalutele in asa fel incat pe mijloc sa ne ramana un spatiu in care am adaugat varza tocata, frunze de dafin si felii de kaiser.

Deasupra sarmalutelor se aseaza uniform rosiile, ardeii grasi si ardeiul iute. Se adauga  borsul acru amestecat cu pasta de tomate pentru fierbere. Se acopera cu varza tocata si se da la cuptor.

inainte de cuptor

Se lasa la cuptor la foc mic cca 1 1/2 – 2 h. Se verifica sa fie fierte.

dupa cuptor

Se servesc cu mamaliguta si smantana. De baut noi am recomanda ceva care sa poata stinge ardeiul iute. Asadar: un vin rosu sec sau demi-sec, o bere si.. de ce nu o tuica buna. Am opta pentru ultima ca sa mai taie avantul colesterolului din farfurie. Pofta mare!

pofta mare

Comentarii
  1. pitapata spune:

    Am vazut filmul, Julia & Julie, cu Meryl Streep, in rolul lui Julia Child.
    A reusit sa faca o arta din prepararea mincarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s